İnegöl Belediyesi’nin gastronomi alanında yaptığı çalışmalar sonucunda kentin bir kıymeti daha tescillendi. İnegöl Köftesi, İnegöl Sütlü Kadayıfı, İnegöl Çıbrıkası, İnegöl Cerrah Kuru Fasulyesi ve İnegöl Mişorizinin akabinde İnegöl Piyazı kentin 6’ncı coğrafik işaretli eseri oldu.
İnegöl’ün sanayi ve tarım kenti kimliklerinin yanına turizmi de ekleyerek bu alanda son periyotta kıymetli çalışmalara imza atan, kentin turizm kıymetlerini bir bir gün yüzüne çıkararak bu alanda önemli bir gelişim sağlayan İnegöl Belediyesi, gastronomide 6’ncı markasını tescilletmeyi başardı. Turizm ismine yapılan çalışmaların kıymetli bir ayağı olan gastronomi çalışmaları kapsamında İnegöl Köftesinin yanında kentin birbirinden değerli gastronomi pahalarını de ülkemize ve dünyaya tanıtmak maksadıyla çıkılan yolda daha evvel; İnegöl Çıbrıka Bitkisi, İnegöl Cerrah Kuru Fasulyesi ve İnegöl Sütlü Kadayıfı ve İnegöl Mişorizinin coğrafik işareti alınmıştı. Son olarak İnegöl Piyazı da kentin 6. Coğrafik işaretli eseri olarak tescillendi.
İNEGÖL PİYAZI COĞRAFİK İŞARET LANSMANI YAPILDI
İnegöl Piyazının coğrafik işaret lansmanı Cuma akşamı Gastro İnegöl Restoranı bahçesinde gerçekleştirildi. İnegöl protokolüyle birlikte İnegöl ve Bursa’dan kesim temsilcileri, gastronomi profesyonelleri, basın mensupları ve influencerlar lansmana katıldı. Programda İnegöl Piyazına özel bir menü Gastro İnegöl şefleri tarafından konuklara sunuldu. Piyaza özel hazırlanan menü davetlilerden tam not aldı.
ŞEHRİN TÜM ZENGİNLİKLERİNİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARMAK İSTİYORUZ
İnegöl’ün coğrafik işaretli eserlerinin sunumunun yapıldığı özel bir masanın da hazırlandığı program, İnegöl Belediyesi Halk Dansları Grubunun şovlarıyla başladı. Ardından Belediye Başkanı Alper Taban davetlilere hitaben bir selamlama konuşması yaptı. Birebir vakitte 15-22 Nisan tarihlerinin Turizm Haftası olduğunu hatırlatan Lider Taban, “Turizm haftası içerisindeyiz. Bizler de bu manalı haftayı özel bir programla kutlamak istedik. İnegöl’ümüz 5 bin yıllık bir tarihe sahip. İçerisinde kültürü, tabiatı, endüstrisi, turizmi, gastronomisi üzere pek çok bedele sahip bir kentte yaşıyoruz. Hasebiyle kentimizin tüm bu zenginliklerini de gün yüzüne çıkarmak, unutulanlar varsa bunları tekrar keşfetmek ve beraberinde de buradan yeni fırsatlar oluşturma gayretiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu minvalde Kent Araştırmaları Merkezimizi kurmuştuk. Orada da bu bahsetmiş olduğum kentin pahalarını ortaya çıkarma çalışmalar bu merkez üzerinden devam ediyor olacak” dedi.
İNEGÖL KÖFTESİNDEN GÜÇ ALARAK YOLA ÇIKTIK
Gastronomi manasında evvelki periyot üniversiteler ve akademisyenlerin takviyesi ile bir dizi çalışma yapıldığını hatırlatan Lider Taban, “Akademisyenlerimizden bu alana eğilmemiz gerektiği noktasında tavsiyeler almıştık. Bu mevzuda bizlere bir çalışma programı, bir yol haritası oluşturdu hocalarımız. Başta Prof. Dr. Murat Doğdubay hocamız olmak üzere ve çalışma takımımız, tüm pahalı hocalarımızla bu çalışmaları hazırladık. Gastronomide bizlere en başta güç veren aktör İnegöl Köftesi. İnegöl Köftesinden daha fazlası diyerek çıktığımız bu yolda kentimizde 200’ün üzerinde yemek çeşitliliği olduğunu gördük. Bunları da bir bir reçetelendirerek Gastro İnegöl Restoranımızda da tanıtmaya ve tadımlatmaya başladık. Coğrafik işaretleri de almaya devam ediyoruz” diye konuştu.
İNEGÖL’ÜN 1 OLAN COĞRAFİK İŞARETLİ ESER SAYISI 6’YA ULAŞTI
Gastronomi çalışmalarının yalnızca İnegöl değil Bursa ve ülkemiz ismine da değerli olduğunu kaydeden Taban, “Bunlar yalnızca bölgemiz ismine bir bedel değil. Gastronomi hem Bursa’mız hem ülkemiz hem dünya ismine tanıtılması durumunda fırsatlar sunan bir alan. Biz daha öncesinde de coğrafik işareti olan İnegöl Köftemizin yanına bu niyetle; Mişoriz, İnegöl Sütlü Kadayıfı, İnegöl Çıbrıka Bitkisi, Cerrah Kuru Fasulyemizin de coğrafik işaretlerini almıştık. 6’ncı coğrafik işaretli eserimiz de İnegöl Piyazı oldu. Bu formda hem Bursa bölgemizin coğrafik işaret sayısını arttırmış oluyoruz hem de İnegöl’ümüzün bir olan coğrafik işaret sayısını altıya çıkarmış olduk. İnegöl Piyazı da bilindiği üzere İnegöl Köftesinin yanında vazgeçilmezi. Aslında Sütlü Kadayıfta böyleydi. Bugün artık her biri coğrafik işaretli eserler olarak karşımızdalar” tabirlerinde bulundu.
ÜRÜNLERİMİZİN LOKANTA VE RESTORANLARDA YER ALMASINI İSTİYORUZ
Başkan Alper Taban, konuşmasında bir dileğini da söz ederek şöyle konuştu: “Bunların yalnızca coğrafik işaretlerini almış olmak kâfi değil. Bu eserlerimizin köftecilerimizde, lokanta ve restoranlarda en hoş halde yerini almasını istek ediyoruz. Bugün de bu lansman vesilesiyle sizlerle heyecanımızı paylaşalım istedik.”
DĞEERLERİMİZİ YAŞATMAK BİZİM SORUMLULUĞUMUZ
Başkan Taban’ın akabinde İnegöl Kaymakamı Eren Arslan da kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. Kaymakam Arslan, “Artık biz İnegöl’ümüzde her gün yeni bir kıymetimizi, zenginliğimizi kamuoyu ile buluşturmaya alıştık. Bu hoş çalışmaları yapan Belediye Liderimize ve grubuna teşekkür ediyorum. Bizler ne kadar çalışsak azdır zira nitekim çok fazla zenginliğimiz var. Bunları ortaya çıkarmak, güncellemek ve sunumunu yapmak hepimizin ortak görevi. Bu birebir vakitte bizim kültürümüze ve bu toprakları, bu mirasları bizlere bırakan cetlerimize karşı sorumluluğumuz” diye konuştu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı