7. Memleketler arası Beyaz Et Kongresi üç gün boyunca üç farklı salonda, 19 oturum ve 3 uydu sempozyumuna mesken sahipliği yaptı. Kongrede kendi alanında uzman bireyler tarafından toplam 22 oturum, 76 bildiri ve ayrıyeten 59 adet poster sunumu yapıldı. Ayrıyeten aktifliğe bölümle ilgili başka fakültelerden 60 öğrenci burslu katılarak bilimsel programı izledi. 7. Memleketler arası Beyaz Et Kongresi’nde (UBEK 2025) sunulan tüm bildirimler ve özetleri CAB Abstract Bilgi Tabanı’nda yer alacak.
7. Milletlerarası Beyaz Et Kongresi’nin birinci açılış konuşmasını yapan Kongre Lideri Prof. Dr. Necmettin Ceylan, kanatlı eti üretiminin insanların sağlıklı, istikrarlı ve kâfi beslenebilmesi için büyük kıymete sahip olduğunu tabir ettiği konuşmasında, ülkemiz kanatlı eti dalının üretim sırasında her evrede her vakit bilim ve teknoloji ile barışık olduğunu ve bugün gelinen muvaffakiyetin ve sağlıklı üretimin en temel desteğinin da bu olduğunu belirtti. Ceylan; “BESD-BİR’in bu anlayışla hayata geçirdiği tüm faaliyetlerinin değerli gayelerinden biri de memleketler arası marka haline gelmektir.” dedi.
Prof. Dr. Necmettin Ceylan konuşmalarına şu şekilde devam etti: “Bu doğrultuda kongremizde ana tema olarak verimli ve faal üretim temasını ön plana çıkarmak istedik. Beyaz et üretimi yıllardır değerli gelişmelere imza atmakta ve sonuç almaktadır. Kanatlı eti dalı bilim ve teknolojinin iç içe geçtiği bir alan olarak bu işi en güzel biçimde başarmaktadır.” dedi.
Beyaz et sürdürülebilir üretimin en başarılı kesimlerinden biri
Verimlilik artışlarının en besbelli sonuçlarının kanatlı eti dalında görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Necmettin Ceylan: “göstergelerde, piliçlerde ve hindilerde zati çok az olan sera gazı salınımı geçmişe kıyasla çok büyük düşüşler görülmektedir. Bu faal üretimin de bir sonucudur.” dedi.
Beyaz et kesimi her vakit bilimin ışığında üretime devam etmektedir
BESD-BİR Başkanı Naci Kaplan açılış konuşmasında, Derneğin, kurulduğu birinci yıllardan itibaren her vakit bilimi ön planda tutarak faaliyet gösterdiğini, kesimin de gelişiminin ve bugünlere gelmesinin, daima bilimsel dataları kullanarak gerçekleştirildiğini söyledi ve devam etti: “Biz eser üretmekle bir arada bilgi üreterek de kesimimize yarar sağlamamızın çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
Gelecek on yılda beyaz et üretiminde %13’lük artışı bekleniyor
Gıda ve Tarım Örgütü datalarına nazaran yılında, dünyada toplam 356 milyon ton et üretiminin neredeyse %40’ına tekabül eden 146 milyon tonunun kanatlı eti olduğunu belirten Naci Kaplan “Aynı raporda, kanatlı hayvancılığını, öteki hayvancılık alanlarına nazaran en düşük karbon ayak izine sahip olduğu bilgisi yer almaktadır. Gelecek on yılda dünya genelinde kanatlı etinde, artan talebe bağlı olarak %13’lük üretim artışı beklenmekte olup öteki hayvansal besin eserleri ortasında üretimi en fazla yapılan protein kaynaklı besin olmaya devam edeceği öngörülmektedir.” dedi. Küresel beyaz et üretim sıralamasında 9.uncu olan ülkemizde ki üretimin Türkiye’de Ayrıyeten Kaplan: “Türkiye’de 1995 yılında kanatlı eti üretimi 316 bin ton, kişi başı tüketim ise 5 kilogramdı. Bugün geldiğimiz noktada ise kanatlı eti üretiminde 2 milyon 565 bin tona ulaşılmıştır. Bunun 2 milyon 512 bin tonu tavuk eti, 53 bin tonu hindi etidir.” dedi.
2024 yılında 92 ülkeye ihracat yaptık
Naci Kaplan kesimin dış ticareti ile ilgili olarak, kanatlı eti ihracatının 2024 yılında, tavuk ayağı hariç 409 bin ton olarak gerçekleştiğini ve 92 ülkeye ihracat yapıldığını, söyledi ve “Uzun yılların emeği ile elde edilen dış pazarların, kısıtlama olmaksızın sürdürülmesi, bölüm beklentimizdir.” dedi.
Dünya kanatlı eti dalı sağlıklı bir büyüme içerisinde ve önünde parlak bir gelecek var.
BESD-BİR dünya beyaz et ticaretinin %86’sını gerçekleştiren 30 ülkenin üyesi olduğu ve kurucu beş ülkeden biri olarak, Türk beyaz et kesimini temsilen Memleketler arası Kanatlı Eti Konseyi’nin 17 yıldır aktif üyesidir. 6.Uluslararası Beyaz Et Kongresi’ne katılan Uluslararası Kanatlı Eti Kurulu Genel Sekreteri Nicolo Cinotti açılış konuşmasında: “Kanatlı eti bölümü sağlıklı ve önünde parlak bir gelecek var. Dünyada 388 milyar dolar ekonomik bedeli olan bölümün en değerli iki sorunu kuş gribi (AI) ve antimikrobiyel dirençtir” açıklamasını yaptı. Lakin Dünya kanatlı etinin tek temsilcisi olan kurul son yıllarda bu mevzularda ağır koordineli çalışmalar sürdürdüğünü, bu çalışmaları Dünya Hayvan Sıhhati Örgütü (OIE), Besin ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Ticaret Örgütü (VTO) ile resmi çalışmalar sürdürürerek yürüttüğünün bilgisini verdi. Türkiye’nin dünya beyaz üretiminde ve ticaretinde değerli bir yeri olduğuna vurgu yaparak global problemleri tüm üyeleri ile birlikte aşacaklarının açıklamasını yaptı.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen ise açılış konuşmasında gıda arzı güvenliğinin ve son devirde yaşanan afetler sonrasında besinin stratejik eser olduğunun anlaşıldığının kıymetine dikkat çekerek, değişen şartlara ahenk sağlamak ve sürdürülebilirliği sağlamak için Bakanlık olarak süratli bir dönüşüm başlatıldığını tabir etmiştir. Bu dönüşümü; toprak ve su kaynaklarının verimli kullanılması konusunda geliştirilen siyasetlerle yürütüldüğünü belirten Sayın Gümen, “Suyu merkeze alan üretim planlaması, yeni ziraî destekleme modeli, toprakların aktif kullanımı, kontratlı üretim, teknolojinin kullanımı, ziraî örgütler, kırsal kalkınma yapısal ıslahatları oluşturmaktadır. 2024 yılında hayata geçirdiğimiz üretim planlaması ile kaliteli, sağlıklı ve kâfi hayvansal besin arzının sağlanması hedefiyle stratejik kıymete haiz kırmızı et, beyaz et, süt ve yumurtanın nerede ne kadar üretileceğine dair üretim modellerini ortaya koyduk. Ülkemizin muhtaçlıklarının yanında ihracat potansiyelinin ortaya koyarak şekillendirdik.” bedi.
Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen “Kanatlı eti kesimimiz birinci defa dün itibariyle birinci defa Avrupa Birliği’ne kanatlı eti ihracatını gerçekleştirdiği, bilgisini iştirakçilere iletmiş, “Bakanlık olarak üretimimizi ve ihracatımızı artırmak hedefiyle hibe, takviye ve Ziraat Bankası aracılığıyla sübvansiyonlu kredi uygulamalarımızla bölümümüzün bu güçlü yapısını destekliyoruz.” Diyerek takviyelere dair bilgiler sunmuştur.
İleriye dönük gelişimler açısından yapay zeka tabanlı üretim planlaması, otomasyon sistemleri, bilgi analitiği kullanılarak daha verimli ve izlenebilir üretim süreçlerinin oluşturulması, yenilenebilir güç sistemlerinin bölüme entegrasyonu, düşük karbonlu üretim modelleriyle etraf dostu üretimin planlanması, bayanların ve gençlerin dala dahil edilmesi, su kaynaklarının faal kullanımı ve hayvan refahı mevzularını kesim olarak daha çok ele alması gerektiğini, tabir etmiştir.
Tüm dünyayı tehdit eden salgın hastalıklarla ilgili olarak 2024 ve 25 yıllarında ticari ve ticari olmayan işletmelerde dünyada 77 ülkede 4.965 Avrupa’da ise 35 ülkede 2479 Kg hadisesi gözlendiğini belirtmiş, ülkemizin 3 büyük göç yolu üzerinde olması sebebiyle 10 mihrak gözlendiğini ve tüm önlemlerin alındığını söyleyerek daha dikkati olunması gerektiğini vurgulamıştır.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) hakkında:
“Damızlık Tavukçuluk Derneği”, damızlıkçıların problemlerini çözmek gayesiyle 07 Ocak 1993 tarihinde kurulmuş, 1994 yılında beyaz et sanayicilerinin de iştiraki ile “Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği” (BESD-BİR) ismini almış ve daha geniş tabanlı yeni bir oluşum gerçekleştirilmiştir. Yumurta ve et istikametli damızlıkçı firmaların yanında, kanatlı eti üreten kesimhane sahibi firmalar da 2006 yılına kadar Dernek çatısı altında birlikte yer almışlardır. 2006 yılında Tüzükte yapılan bir değişiklik sonucu ise, yumurta istikametli damızlıkçılar dernekten ayrılmış, piliç ve hindi eti üreten firmalarla et istikametli damızlıkçı firmaların BESD-BİR üyelikleri devam etmiştir.
BESD-BİR ülkemiz kanatlı eti endüstrinin gelişmesi, işletmelere katkı sağlayacak kıymetler yaratılması, dalın en yanlışsız formda temsili ve kamu-sanayi bağlantılarında gerekli bağlantının sağlanması için çalışmalar gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır.
Derneğin çalışma alanları ise şöyle özetlenebilir.
- Üyeler ve kamu kuruluşları ortasında bağlantı ve uyumu sağlamak,
- Piliç eti ve hindicilik dalının gelişmesini, kanatlı eti üretim siyasetinin ülke faydasına oluşturulmasını sağlayacak faaliyet ve teşebbüslerde bulunmak,
- Sektörle ilgili bilgileri toplayarak istatistiki bedelleri oluşturmak ve ilgililere duyurmak,
- Kaliteli eser üretimini teşvik etmek, üretim ve tüketimi artırıcı çalışmalar yapmak,
- Piliç ve hindi eti eserlerine olan talebin artırılmasına ve ihracat imkânlarının geliştirilmesine katkıda bulunmak
- Kanatlı eti ile ilgili mevzularda ulusal ve milletlerarası konferans, seminer ve sempozyumlar düzenlemek,
- Sektör problemlerine tahliller bulmak üzere ilgili kuruluşlarla işbirliği sağlamak,
- Kanatlı etinin besleyici kıymetinin topluma anlatılması tarafında basın ve toplumsal medya aracılığı ile tanıtım faaliyetleri yürütmek,
- Üyelerin teknik, teknolojik ve işletme sorunlarına tahlil getirecek önlem ve dermanların tespit ve tayinine katkıda bulunmak, danışmanlık hizmeti vermek,
- Yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen toplantı ve fuarlarda, özel ve hukuksal bireyler nezdinde bölümü temsil etmek, gerekli irtibatı sağlamak
BESD-BİR’e kayıtlı bugün 19 üye firma bulunmaktadır. Bu firmaları temsil eden 108 üyenin iştirakiyle oluşan Genel Heyet, 3 yıl mühletle vazife yapmak üzere İdare ve Kontrol Konseylerini seçer. Derneğin İcra Kurulu, tam gün çalışan genel sekreter, genel sekreter yardımcısı ve muhasebe elemanı olmak üzere 3 çalışandan oluşmaktadır.
BESD-BİR, iki senede bir “Uluslararası Beyaz Et Kongresi” düzenlemektedir. Kongre, dalın bilim ve teknolojiyi paylaşması, yayması ve dünyaya daha güçlü entegrasyonu açısından kıymetli bir misyon taşımaktadır.
BESD-BİR, IPC (International Poultry Council) Milletlerarası Kanatlı Kurulu’nun kurucu üyelerinden biri olup Türkiye kanatlı eti dalını öbür 27 ülke ortasında memleketler arası platformda temsil etmektedir.
BESD-BİR dalın gelişimi için ilgili tüm paydaşları ile birlikte çalışmaktadır. Dernek, Tarım Şuralarına katılır, Kalkınma Planı hazırlığı çalışmalarında Özel İhtisas Kurullarında vazife alır, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bilhassa Et ve Et Eserleri İhtisas Alt Komitesi olmak üzere birçok çalışmalarında yer alır. Ayrıyeten, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Besin Sanayii ve Hayvancılık Meclisleri ve Türkiye Besin Dernekleri Federasyonuna üyelikleri faal olarak devam etmektedir. Bunların dışında, kesimle ilgili olarak kamu kurumlarınca yapılan kanun, kararname ve yönetmelik hazırlık çalışmalarında BESD-BİR, tek temsilci sıfatıyla kanatlı eti kesimi ismine görüş bildirmekte, kelam konusu çalışmalara yaptığı katkılarla pratiğe uygun bir mevzuatın çıkarılmasına efor sarf etmektedir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı